Contabilitatea.ro
Un produs marca Rentrop&Straton
actualizat la 23 Iulie 2018
Cauta articol   Tip articol
 Domeniu Camp

...sau foloseste motorul de cautare avansata
Contine toate actele normative din domeniu, actualizate la zi - parteneriat Legis
Legislatia UE: Prin autentificare, sunt de acord cu faptul ca site-ul Contabilitatea.ro poate seta module cookie in browserul meu.
Username:
Parola:
Tine-ma minte

Flux RSS Twitter Trimite pe Yahoo Messenger Trimite prin email Mareste font Micsoreaza font Font default

Noutati fiscale aplicabile din 1 ianuarie 2014

Contabilitatea, 23-Dec-2013

Tags: noutati legislative, 2014, TVA, TVA la incasare

Continutul, designul, structura, precum si materialele Contabilitatea.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
 Noutati fiscale aplicabile din 1 ianuarie 2014

Prin O.U.G. nr. 111 din 18 decembrie 2013 pentru reglementarea unor masuri fiscale si pentru modificarea unor acte normative, publicata in M.Of. nr. 809 din 19 decembrie 2013 s-a adoptat posibilitatea fomularii optiunii privind aplicarea sistemului TVA la incasare, fara ca aplicarea acestui sistem sa mai aiba un caracter obligatoriu, asa cum a fost pe parcursul anului 2013.  
Alerta Contabilitatea.roDescarca aici Programul Special de Alerta Contabilitatea.ro!
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile Contabilitatea.ro! ...clic aici


 
Comisia Europeana  a constatat urmatoarele doua deficiente  cu privire la  aplicarea sistemului TVA la incasare, aspect care a  condus la modificarea in regim de urgenta a Codului fiscal:  
1. implementarea sistemului TVA la incasare este obligatorie;
2. colectarea TVA este impusa la  90 de zile calendaristice de la data emiterii facturii.
 
Prevederile O.U.G. nr. 111/2013  se aplica incepand cu 1 ianuarie 2014 ceea ce inseamna ca radierea poate fi solicitata incepand cu luna ianuarie 2014 asa cum rezulta si din textul O.U.G. nr. 111/2013 art. II alin. (2), pct. b) ,,pot solicita oricand in cursul anului 2014,,. 
 
Recomandare!

Daca pana in data de 25 ianuarie 2014 formularul cod 097 "Notificare privind aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasare"  reglementat prin O.P.A.N.A.F. nr. 1529 din 10 octombrie 2012 nu va fi modificat, in lipsa unui nou formular care sa cuprinda si o sectiune cu privire la posibilitate formularii optiunii cu privire la radierea  din Registrul persoanelor care aplica sistemul TVA la incasare,  este recomandabil sa utilizati acelasi  formular, inscriind manual motivul depunerii notificarii. Numai asa va puteti  incadra in termenul de 25 ianuarie 2014 pentru retragerea din sistemul TVA la incasare  incepand cu: 
- data de 1 februarie 2014, daca perioada fiscala este luna calendaristica;
- data de 1 aprilie 2014,  daca perioada fiscala este trimestrul  calendaristic. 
 
Dispozitii tranzitorii pentru 2014

Dispozitiile tranzitorii privind aplicarea sistemului TVA la incasare in  2014 prevad ca  persoanele impozabile care aplica sistemul TVA la incasare la data de 1 ianuarie 2014  au posibilitatea sa aleaga una din urmatoarele doua alternative:   
1. sa  continue  aplicarea sistemului TVA la incasare daca in anul precedent nu au depasit plafonul de 2.250.000 lei. In acest caz se considera ca au optat pentru continuarea aplicarii sistemului in anul 2014;
2. sa solicite,  oricand in cursul anului 2014,  radierea  din Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare prin depunerea unei notificari la organele fiscale competente. Optiunea poate fi formulata, chiar persoana impozabila  nu a depasit plafonul de 2.250.000 lei.    Radierea din Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare se efectueaza de catre organul  fiscal  competent  incepand cu data de 1 a perioadei fiscale urmatoare celei in care a fost depusa notificarea. Pana la data radierii,  persoana  impozabila este obligata  sa aplice sistemul TVA la incasare. 
 
Retineti !
Doua aspecte importante aplicabile din 2014:
 
1. sistemului  TVA la incasare se aplica optional;
2. daca   se  opteaza pentru aplicarea acestui sistem, suma TVA colectata nu mai este exigibila  in cea de-a 90-a zi calendaristica, de la data emiterii facturii, calculate conform dispozitiilor Codului de procedura civila, fiind exigibila la data incasarii. Practic, termenul de 90 de zile  a fost eliminat din legislatia fiscala cu privire la TVA.  
 
 In situatia in care a  depasit plafonul de 2.250.000 lei in ultima perioada fiscala a anului 2013, persoana impozabila este obligata sa depuna la organul fiscal competent, pana la data de 25 ianuarie 2014, o notificare in vederea  radierii din Registrul persoanelor care aplica sistemul TVA la incasare.  Nedepunerea notificarii conduce la radierea din oficiu. 

Exigibilitatea TVA in anul 2014 pentru facturile emise in anul 2013  
 
In situatia in care cea de-a 90-a zi calendaristica de la data emiterii facturii sau de la termenul-limita prevazut de lege pentru emiterea facturii este ulterioara datei de 31 decembrie 2013, exigibilitatea taxei intervine la data incasarii totale sau partiale a contravalorii bunurilor livrate/serviciilor prestate, atat pentru operatiunile al caror fapt generator de taxa a intervenit pana la data de 31 decembrie 2013 inclusiv  cat si pentru facturile emise inainte  de data de 1 ianuarie 2014.  Aceasta regula  se aplica pentru: 
- persoanele  impozabile care continua aplicarea sistemului TVA la incasare in anul 2014;
- persoanele care ies din sistem, fie prin optiunea formulata in anul 2014, fie prin depasirea plafonului de 2.250.000 lei la 31.12.2013. 
 
Aceasta regula  se aplica sub rezerva respectarii conditiilor  reglementate prin   art. 134^2 alin. (7) din Legea nr. 571/2003: 
1) in cazul facturilor emise inainte de data iesirii din sistemul de TVA la incasare pentru valoarea integrala a  livrarii de bunuri  sau a prestarii de servicii, pentru care faptul generator de taxa intervine dupa iesirea din sistemul TVA la incasare, se continua aplicarea sistemului;
2) in cazul facturilor emise pentru valoarea partiala a livrarii de bunuri sau a prestarii de servicii emise inainte de data iesirii din sistemul de TVA, pentru care faptul generator de taxa intervine dupa data iesirii  din sistemul TVA la incasare, se continua aplicarea sistemului  numai pentru taxa aferenta valorii partiale a livrarilor/prestarilor facturate inainte de iesirea din sistem.  
 
Alte noutati fiscale care intra in vigoare de la 1 ianuarie 2014
 
Prin O.U.G. nr. 111/2013, publicata recent in monitorul oficial, s-au efectuat modificari cu privire la:
- nivelul accizelor pentru benzina cu plumb, benzina fara plumb, motorina, petrol lampant (kerosen),
- inregistrarea operatiunilor comerciale prin mijloace electronice.
 
Astfel, prin art. IV s-a modificat art.  IX din O.U.G. nr. 102 din 14 noiembrie 2013   cu privire la termenele de intrare a  in vigoare a  prevederilor cuprinse la pct. 59 - 62 de la art. I  referitoare la art. 176 ,,Nivelul accizelor,, care se vor aplica incepand cu data de 1 aprilie 2014, in loc de data 1 ianuarie 2014, asa cum s-a reglementat initial. Pentru amanarea acestui termen, s-a avut in vedere faptul ca majorarea de la 1 ianuarie 2014 a nivelului accizelor va  genera o majorare a preturilor la carburanti cu implicatiile aferente asupra preturilor bunurilor si serviciilor. 
 
De asemenea, prin art. VI din O.G. nr. 111 din 18 decembrie 2013 s-au abrogat prevederile legii nr. 148  din 23 iulie 2012 privind inregistrarea operatiunilor comerciale prin mijloace electronice. Prevederile aplicarii acestui act normativ au fost suspendate initial prin  O.G. nr. 21 din 23 august 2012 pana la data de 1 ianuarie 2013 si ulterior, prin O.U.G. nr.  84 din 12 decembrie 2012 pana la data de 1 ianuarie 2014. Anularea acestui act normativ s-a datorat urmatoarelor cauze: 
- prevederile referitoare la facturare  contravin acquis-ului comunitar in domeniul TVA si pot conduce la declansarea de catre Comisia Europeana a procedurii de infringement impotriva Romaniei;
- prevederile referitoare la bonuri fiscale si la chitante  creeaza paralelism legislativ sau contravin prevederilor actelor normative care reglementeaza regimul acestor documente. 

 
 
 
 
 
Adauga acest articol in site-ul tau


Newsletter Contabilitatea.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul Contabilitate.ro si primesti cadou Raportul special "Nume raport"!!
 

  Da, doresc sa ma abonez si sa primesc informatii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informareArticole similare


     » JPMorgan va plati o amenda de 2 miliarde dolari in SUA, in legatura cu cazul Madoff 
     de Contabilitatea, 06-Ian-2014
     » Stiri » Contabilitate » Documente

     » Rezervele valutare la BNR au crescut in 2013 cu 1,32 miliarde de euro, dar rezerva internationala a stagnat 
     de Contabilitatea, 05-Ian-2014
     » Stiri » Contabilitate » Documente

     » ANALIZA: Noi directive si regulamente europene se aplica de la 1 ianuarie 2014. Ce OBLIGATII vor avea statele UE 
     de Contabilitatea, 31-Dec-2013
     » Stiri » Contabilitate » Documente

     » Tariful Transelectrica pentru transportul energiei electrice creste cu aproape 5% 
     de Contabilitatea, 28-Dec-2013
     » Stiri » Contabilitate » Documente

     » Euro s-a apreciat la maximul a peste doi ani fata de dolar 
     de Contabilitatea, 28-Dec-2013
     » Stiri » Contabilitate » Documente